Zadání a řešení šifer 2019

Na této stránce naleznete zadání i řešení šifer z ročníku 2019.

Rozšíření mapy ze startovacího balíčku.

tajenku tvořila tři slova – v každém řádku básničky jedno – to chybějící před vytištěnými
spojením čísel na černobílé mapě ve startovacím balíčku vyšla hvězda, kterou lze najít naopak na mapě barevné.
taneční figury mají velmi specificky postavené ruce – závěrečná choreografie byla tajenkou v praporkové abecedě (semafor).
vystříhnutím, slepením a správným poskládáním kostek do tvaru věže jenga vyjde věž, na které se podle spirály čte tajenka. Pozor, je potřeba důsledně sledovat, ketrými místy spirála prochází.
počet uvedený u dané ingredience udává, kolikáté písmeno se z dané ingredience hodí do tajenky. Správné pořadí písmen určuje pořadí ingrediencí v receptu.
do tečky vykřičníku zapíchneme pomocí špendlíku první uzlík na přiloženém provázku. Směr vykřičníku udává, odkud se čte tajenka – po směru hodinových ručiček na kružnicích určených uzlíky (od největší)
Při pohledu na postavenou věž tak, aby byla vidět spirála jako na obrázku, udávají čísla o kolik se mají jednotlivé dílky otočit (1 = 90 stupňů, 2 = 180 atd.). Když takhle otočíte, na dvou stranách kostky se objeví čísla. Ta vždycky fungují jako polský kříž – poloha čísla udává písmeno podle pravidel polského kříže, a hodnota čísla udává, kolikáté ve slově se vyskytuje.
různé věže jengy na jedné stránce znázorňující braillovo písmo. Vpotaz se berou jen celé věže, které byly použity dvě různé. Navíc byly věže někde i zrcadlově otočené, aby nebylo řešení bijící do očí.
skupiny věží po 4 vždy určují 1 písmeno – jedná se o 4 různé pohledy na tutéž věž. Vyobrazené věže nejsou stabilní. Počet pater, která narušují stabilitu, je pořadí písmene v anglické abecedě. V tomto případě jsou nestabilní (právě) všechna patra s jedinou kostkou.
začátek textu šifry měl naznačit, že se jedná o šifru, kde se bude dít něco s abecedou (potkávají se již 26let) a s pořadím jednotlivých hráčů. František měl zatím 6 bodů mělo napovědět, že F se v abecedě objevuje na šesté pozici a Josef s 10 body naznačoval pořadí písmene J jako desáté v pořadí. Jednotlivé hody šipkami se pak vždy sečetly a podle házejícího hráče se pričetla hodnota 6 (pokud házel Franta) nebo hodnota 10 (pokud házel Josef). Vše se pak přepočítalo v soustavě 26 písmen.
Každý řádek (=3 čtverečky) představuje jedno písmeno. Každý čtvereček může nabývat libovolnou kombinaci barev R (červená), G (zelená) a B (modrá). Můžete si každý čtvereček představit jako 3bitové binární číslo, kde R udává nejvyšší bit (tj. pokud barva čtverečku obsahuje červenou, píšu 1, jinak 0). G je prostřeední bit, a B je nejnižší bit (nejvíc vpravo). Když takle napíšete za sebe ta tři 3bitová čísla z jednoho řádku, dostanete zápis 9bitového čísla, které už si jen převedete do desítkové (nebo jiné oblíbené) soustavy a výsledné číslo interpretujete jako ASCII kód písmena.
V prvním kroku si prostě spočítejte, kolik kterých prvků chybí, aby rovnice číselně vycházela. Vždycky by to mělo vyjít tak, že od jednoho prvku chybí 1 atom, od jednoho chybí 2 atomy, od jednoho 3 atomy atd. Počet chybějících atomů určuje, které patro minivěže vás zajímá (počítáno odspodu). Podle orientace dané kostky pak hledáte z výběru dole takovou kostku, která je stejně natočená a na kratší straně má napsaný hledaný prvek. Na druhé (delší) straně si pak přečtete tajenku.
šifra obsahující jednu velkou věž jengy s 2 viditelnými stranami a různé čísla. Postavení čísel není nahodné, pokud jsou čísla vlevo od jengy, berou se vpotaz kameny na věži vlevo, pokud jsou čísla vpravo, zjišťuje se postavení kamenů vpravo. Jednotlivá čísla znamenají daný řádek kamenů na jedné ze stran věže. A pak už stačí přepsat, zda je na dané straně jedna dlouhá strana kamene – jedná se o čárku v morseovce, pokud je tam jedna krátká strana kamene – jedná se o tečku v morseovce. Případně tam jsou dvě nebo i tři krátké strany kamenů. Přepíše se tedy vždy jeden shluk čísel, který znamená jedno písmeno tajenky. Tajenka se pak čte zleva doprava jako kniha.

2 komentáře u „Zadání a řešení šifer 2019

    • Ahoj,
      momentálně připravujeme pouze light verzi, která bude probíhat v sobotu 19.9.2020 v rámci skautského Valného sněmu (letos v Jindřichově Hradci). Startovat se bude mezi 9:00 a 9:30 a konec bude ve 12 hodin. Akce bude připravená i pro týmy s dětmi. Šifry jsou jednoduché, pro malé děti budou navíc na každém stanovišti speciální doprovodné aktivity.
      Klasického tIQoně zatím neplánujeme, bohužel ani do budoucna, protože se nám rozpadl organizační tým 🙁

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..